Eco2Care
 duurzaam reinigen

schimmelreiniging

Zwarte schimmel is een type oppervlakteschimmel dat vaak voorkomt in vochtige omgevingen. 

Deze kleur van deze schimmel komt door de aanwezigheid van een giftige stof.


 Langdurige blootstelling kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals Fibromyalgie en Chronische Vermoeidheids Syndroom ( CFS). Het advies bij het ontdekken van deze schimmel is direct actie te ondernemen.

Wat zijn de symptomen van blootstelling aan zwarte schimmel?

Blootstelling aan  zwarte schimmel, kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. 
Hier zijn enkele symptomen die in verband kunnen worden gebracht met blootstelling aan deze schimmel:


- oogirritatie

- koorts

- chronische hoofdpijn

- niezen 

- jeuk


Plan van Aanpak

Niet iedere situatie is hetzelfde of leent zich voor dezelfde aanpak, maar het eindresultaat moet hetzelfde zijn, de schimmel is weg en blijft weg. Het is allereerst van de belang de oorzaak voor de aanwezigheid van de schimmel te vinden.


1. Oorzaken

- aanwezigheid van vocht en/of kou

- slechte ventilatie

- aanwezigheid van voedingsbodem


Het is dus belangrijk om de oorzaak vast te stellen en deze als eerste te verhelpen, dit kan door bijvoorbeeld het tegengaan van optrekkend vocht of aanbrengen van extra ventilatie.


2. Reinigingsmethode

Niet iedere ruimte leent zich voor dezelfde toepassing, maar het doel is het afdoden van de schimmels en de aanwezige sporen. Schimmels ontstaan uit sporen. Deze sporen zijn heel kleine korreltjes, vergelijkbaar met de zaden van planten. Als een spore op een geschikte plaats belandt, groeit er een onzichtbaar draadje uit. 


Dit draadje ontwikkelt zich tot een netwerk van schimmeldraden, ook wel de zwamvlok genoemd. Aan het einde van deze draden ontstaan sporendoosjes (vruchtlichaampjes), waarin nieuwe sporen worden gevormd. Zo begint de cyclus opnieuw. Overal in de lucht zijn er schimmelsporen aanwezig.

Het is dus van belang ook deze sporen af te doden, anders komt de schimmel weer terug.

Enkele reinigingstechnieken zijn:


- Afdoden door extreme kou ( Droogijsstralen -79 C)

- Afdoden door hitte (Stoomreiniging + 155 C)

- Afdoden door chemie 


Het afdoden door Chloor wordt ook toegepast, maar dit is slechts een korte termijn succes, het dood de sporen niet af waardoor deze zich beschermen met een dikker celmembraan. Zo ontwikkelen ze een resistentie tegen Chloor.


3. Conserveren

Na het verwijderen van de zwarte schimmels zullen er donkere plekken zichtbaar blijven op plaatsen waar de schimmels gezeten hebben. Deze kunnen weg weggewerkt worden met een isolerende schimmelwerende muurverf.