Eco2Care
 duurzaam reinigen

Schimmelreiniging food industrie

Een terugkerend probleem in de Foodindustrie is de aanwezigheid van zwarte schimmels. Ook bij dit project was er geen afdoende resultaat omdat de schimmel bleef terugkomen. De oorzaak was de aanwezigheid van vrijkomende stoom tijdens het productieproces. Deze condenseert tegen de muren en het plafond die het vocht absorberen en verzadigd raken. Het gevolg is een wildgroei aan schimmels die door het jarenlang afdoden met chemie hiertegen resistent zijn geworden. Het coaten van het plafond met een schimmelwerende verf valt te vergelijken met het schilderen van een spons, de verf houdt niet vast aan de ondergrond.


De Oplossing

Het aanbrengen van extra ventilatie gaf niet het gewenste effect, de vrijkomende stoom veroorzaakt teveel condens op de muren en het plafond.


Omdat de oorzaak niet kon worden weggenomen zochten we naar een alternatief in de vorm van preventie. We besloten een dampdichte flexibele rubbercoating aan te gaan brengen die als een soort enorme sticker werkt, een gesloten ondergrond die goed te reinigen is.


De Aanpak 

Allereerst zijn we gestart met het droogijsstralen om de aanwezige schimmels en sporen af te doden. Tijdens het straalproces komt een extreme kou ( -79 C) op het oppervlak waardoor de schimmels niet alleen weg gestraalt worden maar ook de sporen worden afgedood.


Tijdens de productiestop zijn we gestart met het drogen van de muren en het plafond tot we een waarde konden meten die onder de norm lag voor het aanbrengen van de rubber coating.

Intussen is over de productielijnen een steiger gebouwd en is de productielijn voorzien van een beschermende laag plastic.


Met behulp van airless spuiten is het plafond voorzien van een laag rubbercoating in de vereiste dikte, na droging is deze afwasbaar, flexibel maar zoals bij een sticker niet bestand tegen scherpe voorwerpen..


De beschermende coating zorgt ervoor dat na het condenseren van de stoom er geen schimmelgroei meer ontstaat en deze tijdens de periodieke reiniging meegenomen wordt.